Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

De interessantste pensioenspaarformule voor zelfstandigen? Da’s zonder twijfel het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). 

Het principe is eenvoudig: je zet jaarlijks een bedrag opzij en je start je pensioen met een aardig kapitaal (premies + intrest). Bovendien recupereer je via belastingaftrek en een verlaagde sociale bijdrage tot 70% van je gespaarde premies. Er zijn twee types vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen: het gewone en het sociale VAPZ, dat beter beschermt.

Gewoon of sociaal?

Met het ‘gewoon’ vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen zet je elk jaar een som naar keuze opzij: minimum 100 euro en maximum 8,17% van je inkomsten van drie jaar eerder, rekening houdend met een plafondbedrag van 3.127,24 euro (in 2017). 

Met een sociaal vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen gaat een deel van je premies naar solidariteitswaarborgen, die jou en je gezin extra beschermen bij arbeidsongeschiktheid en overlijden. Bovendien mag je met het sociaal VAPZ meer sparen en is het belastingvoordeel dus groter.

Het VAPZ in vijf voordelen

  • Je recupereert tot 70% van je gespaarde premies
  • Je betaalt nauwelijks belastingen aan het einde van de rit
  • Je kiest zelf hoeveel je spaart - zij het binnen de wettelijke grenzen
  • Je kunt je VAPZ uitbreiden naar je meewerkende partner
  • Je betaalt de premies op je eigen tempo: maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks

Welk vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen jou als gegoten zit en welke aanvullende waarborgen je best kiest? Moeilijke keuze. Gelukkig is François-Steenbeke er om je hierin te begeleiden en adviseren. Pensioensparen was nog nooit zo makkelijk!

Ondernemer op rust?

Reken als ondernemer niet op het wettelijke pensioen, maar spaar tijdens je carrière zélf voor de herfst van je leven. Wij zetten je mogelijkheden op een rijtje.

Contacteer ons
communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics